natash, przy takim przebiegu wymieniaj filtr 2 razy do roku. teraz sobie wymień i odgrzyb i tyle . a na jesieni sam filtr ,ewentualnie z odgrzybianiem.
[02] Klimatyzacja - przegląd
Zwiń
X
-
Ja mam przejechane 21000km, auto ma 1 rok i 3 m-ce. Wszystko dziala, ale czy cos juz robic z klima?
Generalnie mam "fiola" na punkcie grzybow, wiec sie zastanawiam czy juz cos dotykac i zlecac ASO, czy jednak jeszcze mozna np. 1 rok pojezdzic bez problemu.VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
Ja mam przejechane 60 kkm w tym czasie wymieniłem 4 x filtr kabinowy i 1 x zaliczyłem ozonowanie , auto jest z 10.2009, teraz pojade na kolejne ozonowanie i wymianę filtra , bo coś znowu czuć z nawiewów :shock:
Filtry wymieniam sam , ozonowanie w warsztacie zajmującej się obsługą klim , czyszczeniem aut.O II fl kombi elegance
Komentarz
-
-
Teoretyczne zalecania na forum to wymiana filtra przeciwpyłkowego co 15 kkm.
Ja zrobiłem odgrzybienie i napełnienie klimy w Czerwcu, podjadę teraz czyli w Kwietniu, zobaczę ile ubyło przez 10 miesięcy i będę miał punkt odniesienia ile tego ubywa w skali roku, chociaż zeszłe lato nie było super upalne.
Filtr kabinowy będę wymieniał 2 razy w roku (czyli częściej niż co 15 kkm), zaraz po odgrzybieniu, na lato i na zimę.
To jest chyba najbardziej optymalne podejście do sprawy.
[ Dodano: Sro 11 Kwi, 12 16:49 ]
No i jestem po ozonowaniu i nabiciu czynnika przez niecały rok ubyło 200 gr na 525 max... chyba dużo, pojeżdżę miesiąc lub dwa i sprawdzę ponownie ile ubyło, na chłodnicy widzę również takie coś.Załączone pliki
Komentarz
-
-
Ja też uwążałem że nie trzeba nić robić z klimą jeżeli działa i zarżnąłem sprężarkę w poprzednim samochodzie - VW Polo. W tym czynniku chłodzącycm jest również środek smarujący, którego było zbyt mało - zatarcie sprężarki.
Myślę, że rozsądne będzie dobijanie i serwis klimy tak jak przeglądy olejowe - w moim przypadku LL - 30tkm lub raz na 2 lata.
Komentarz
-
Komentarz